PROFILE

PROFILE


Bert Bouma studeerde Bedrijfskunde en Communicatiewetenschap en begon vervolgens een carrière als scenarioschrijver. Hij debuteerde in 1993 met een script voor 12 Steden, 13 Ongelukken en schreef sindsdien voor vele series, waaronder Hotnews.nl (nominatie Nickelodeon Kid’s Choice Award 2005, winnaar Cinekid Kinderkast-televisieprijs Publieksjury Fictie 2005 en Gouden Beeld Beste Jeugdprogramma) en Flikken Maastricht (winnaar Gouden Televizier-Ring 2014 en NPO Start Award voor meest gestreamde dramaserie van 2020). Daarnaast ontwikkelde hij onder meer de Engelstalige psychologische thriller Cold (in het kader van North by Northwest, een MEDIA-programma).


Samen met Jan Bernard Bussemaker schreef hij het single play Bruno & Violet (regie Nicole van Kilsdonk), onderdeel van de Enneagram-filmreeks van de KRO, en de telefilm Bloedbroeders (Avro, regie Arno Dierickx), geïnspireerd op de beruchte Baarnse Moordzaak uit 1960. Bloedbroeders was begin 2008 ook in de bioscoop te zien, kreeg vijf Gouden Kalf-nominaties, werd genomineerd voor de Zilveren Krulstaart (prijs van het Netwerk Scenarioschrijvers) en geselecteerd voor het Filmfestival van San Sebastian.


Zijn telefilm Sekjoeritie (regie Nicole van Kilsdonk, producent BIND) werd in 2010 uitgezonden en vanwege zijn verrassende vorm en eigentijdse thema geselecteerd voor het internationale publieke omroepcongres INPUT in 2011.

Telefilm Oom Henk – een zwarte misdaadkomedie – (regie Elbert van Strien, producent BIND) werd in 2012 uitgezonden door de VPRO en won in 2013 de prijs voor Best Foreign Feature en de Special Jury Award op het World Fest Houston International Film Festival.

De telefilm Fake, geschreven met Jan Harm Dekker voor AvroTros (regie Thomas Acda, producent Rolf Koot), zag in 2016 het licht.


In 2017 rondde hij samen met regisseur Sander Burger het script af van speelfilm De Veroordeling, gebaseerd op de bestseller ‘De Deventer Moordzaak – het complot ontrafeld’ van onderzoeksjournalist Bas Haan. Producent was wederom BIND, met steun van het Filmfonds en KRO/NCRV.

De door corona vertraagde première van De Veroordeling vond plaats op 2 september 2021, toen de film al 6 prijzen gewonnen had op het Seattle Film Festival, waaronder de hoofdprijs en de award voor Best Adapted Screenplay.

Bij de Gouden Kalf competitie 2021 werd de film door de Dutch Academy for Film genomineerd voor 11 Gouden Kalveren, waarvan er vier werden gewonnen: Beste Hoofdrol, Beste Bijrol, Beste Scenario en Beste Film.


Op dit moment werkt Bert aan verschillende film- en tv-projecten, waaronder de bewerking van Marjolijn van Heemstra’s En we noemen hem tot speelfilm (voor BIND, regie Margien Rogaar), en zwarte comedy Krimp (regie Elbert van Strien, producent Accento Films), ook een speelfilm.