PROFILE

PROFILE

Bert Bouma studeerde Bedrijfskunde en Communicatiewetenschap en begon vervolgens een carrière als scenarioschrijver. Hij debuteerde in 1993 met een script voor 12 Steden, 13 Ongelukken en schreef sindsdien voor vele series, waaronder Hotnews.nl (nominatie Nickelodeon Kid’s Choice Award 2005, winnaar Cinekid Kinderkast-televisieprijs Publieksjury Fictie 2005 en Gouden Beeld Beste Jeugdprogramma) en Flikken Maastricht (winnaar Gouden Televizier-Ring 2014). Daarnaast ontwikkelde hij onder meer de Engelstalige psychologische thriller Cold (in het kader van North by Northwest, een MEDIA-programma voor speelfilmontwikkeling).

 

Samen met Jan Bernard Bussemaker schreef hij het single play Bruno & Violet (regie Nicole van Kilsdonk), onderdeel van de Enneagram-filmreeks van de KRO, en de telefilm Bloedbroeders (Avro, regie Arno Dierickx), geïnspireerd op de beruchte Baarnse Moordzaak uit 1960. Bloedbroeders was begin 2008 ook in de bioscoop te zien, kreeg vijf Gouden Kalf-nominaties, werd genomineerd voor de Zilveren Krulstaart (prijs van het Netwerk Scenarioschrijvers) en geselecteerd voor het Filmfestival van San Sebastian.

 

Zijn telefilm Sekjoeritie (regie Nicole van Kilsdonk, producent BIND) werd in 2010 uitgezonden en vanwege zijn verrassende vorm en eigentijdse thema geselecteerd voor het internationale publieke omroepcongres INPUT in 2011.

 

Telefilm Oom Henk – een zwarte misdaadkomedie – (regie Elbert van Strien, producent BIND) werd in 2012 uitgezonden door de VPRO en won in 2013 de prijs voor Best Foreign Feature en de Special Jury Award op het World Fest Houston International Film Festival.

De telefilm Fake, geschreven met Jan Harm Dekker voor AvroTros (regie Thomas Acda, producent All Yours Film/Rolf Koot), beleefde in 2016 zijn première.

 

In 2017 rondde hij het script van speelfilm De Veroordeling af, samen met regisseur Sander Burger (producent BIND, met steun van het Filmfonds), en de serie-bijbel van Noir, een drama-serie over een op Dick Bos geïnspireerde privé-detective in het interbellum, co-schrijvers Elbert van Strien en Paul Feld (producent BosBros en Eyeworks België).

 

Bert heeft onlangs de laatste hand gelegd aan de Engelstalige relatie-comedy Revenge of the Nice Guy (speelfilm) en werkt op dit moment aan verschillende series en de bewerking van Marjolijn van Heemstra’s roman ‘En we noemen hem’ tot speelfilm (voor BIND).

 

Copyright @ All Rights Reserve